پیشبینی میشود تعداد موارد جدید ابتلا به زوال عقل که هر ساله در ایالات متحده تشخیص داده میشود، تا سال 2060 دو برابر شود و به 1 میلیون مورد در سال برسد.
عوامل مختلفی خطر زوال عقل را افزایش میدهند، اما شواهدی وجود دارد که نشان میدهد رژیم غذایی ممکن است در این زمینه نقش داشته باشد.
یک مطالعه جدید نشان داده است افرادی که بیشتر گوشت قرمز، به ویژه گوشت قرمز فرآوری شده مصرف میکنند، در مقایسه با افرادی که کم یا اصلاً گوشت قرمز مصرف نمیکنند، ممکن است بیشتر در معرض خطر زوال عقل و کاهش شناختی باشند.
این یافتهها بر اساس شواهد قبلی مبنی بر ارتباط مصرف گوشت قرمز فرآوری شده و خطر زوال عقل است که در ژوئیه 2024 در کنفرانس بین المللی انجمن آلزایمر در فیلادلفیا ارائه شد. آخرین نتایج این تحقیق در 15 ژانویه در مجله نورولوژی منتشر شد.
دکتر دونگ وانگ، نویسنده ارشد این مطالعه و محقق بیمارستان بریگهام و زنان در بوستون و استادیار پزشکی در هاروارد، در بیانیه ای مطبوعاتی گفت: “گوشت قرمز سرشار از چربی اشباع شده است و در مطالعات قبلی نشان داده شده است که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری قلبی را افزایش میدهد، که هر دو با کاهش سلامت مغز مرتبط هستند.”
“مطالعه ما نشان داد که گوشت قرمز فرآوری شده ممکن است خطر کاهش شناختی و زوال عقل را افزایش دهد، اما خبر خوب این است که همچنین نشان داد جایگزین کردن آن با جایگزینهای سالمتر، مانند آجیل، ماهی و مرغ، ممکن است خطر ابتلا را در فرد کاهش دهد.”
گوشت قرمز فرآوری شده خطر زوال عقل را 13 درصد افزایش می دهد
برای این مطالعه، وانگ و همکارانش گروهی از 133771 نفر را با میانگین سنی 49 سال ثبت نام کردند. آنها در ابتدای مطالعه زوال عقل نداشتند. این گروه تا 43 سال مورد پیگیری قرار گرفتند.
از بین 133771 شرکت کننده در مطالعه، 11173 نفر به زوال عقل مبتلا شدند.
هر دو تا چهار سال، از شرکت کنندگان خواسته می شد تا یک دفترچه غذایی را نگه دارند که در آن جزئیات آنچه می خورند و هر چند وقت یک بار آن را می خورند را ثبت کنند.
محققان گوشت قرمز فرآوری نشده را به عنوان گوشت گاو، بره، خوک یا همبرگر در نظر گرفتند. گوشت قرمز فرآوری شده به این صورت تعریف شد:
-
هات داگ
-
سوسیس
-
سالامی
-
بیکن
-
کالباس
-
سایر محصولات گوشتی فرآوری شده
یک وعده به اندازه 3 اونس در نظر گرفته شد که تقریباً به اندازه یک دسته کارت است.
محققان سایر عوامل کاهش شناختی را همراه با سن و جنسیت تنظیم کردند.
آنها به این نتیجه رسیدند که شرکت کنندگانی که مشخص شد بیشترین میزان گوشت قرمز فرآوری شده را مصرف می کنند، در مقایسه با همسالان خود که کمترین میزان گوشت را مصرف می کردند، 13 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به زوال عقل قرار دارند.
در مورد گوشتی که فرآوری نشده بود، هیچ تفاوتی در خطر زوال عقل بین افرادی که به طور متوسط کمتر از نصف وعده در روز مصرف میکردند و افرادی که یک یا چند وعده در روز مصرف میکردند وجود نداشت.
چگونه گوشت قرمز فرآوری شده بر عملکرد شناختی تأثیر می گذارد؟
کاهش شناختی ذهنی به این معنی است که فرد می گوید قبل از اینکه هرگونه کاهش آشکاری به اندازه کافی قابل توجه باشد تا در آزمایشات استاندارد نشان داده شود، مشکلات حافظه یا تفکر دارد.
برای اندازه گیری این موضوع، محققان بیش از 43000 نفر را در گروه با میانگین سنی 78 سال بررسی کردند.
آنها دو بار در طول دوره مطالعه نظرسنجی هایی را انجام دادند که در آن مهارت های تفکر و حافظه خود را رتبه بندی کردند.
محققان پس از تنظیم سایر عوامل خطر، سن و جنسیت، دریافتند افرادی که به طور متوسط 0.25 وعده یا بیشتر گوشت قرمز فرآوری شده در روز مصرف می کردند، در مقایسه با افرادی که به طور متوسط کمتر از 0.10 وعده گوشت قرمز فرآوری شده در روز مصرف می کردند، 14 درصد بیشتر در معرض خطر کاهش شناختی ذهنی قرار داشتند.
برای اندازه گیری عملکرد شناختی عینی شرکت کنندگان، محققان بیش از 17000 نفر از اعضای گروه را برای انجام آزمایشات حافظه و تفکر چهار بار در طول دوره مطالعه ثبت نام کردند. میانگین سن این گروه 74 سال و شرکت کنندگان همه زن بودند.
عملکردهای شناختی عینی به این اشاره دارد که مغز چقدر می تواند مشکلات را حل کند، به خاطر بسپارد و فکر کند.
محققان پس از تنظیم سایر عوامل خطر مانند جنسیت و سن، به این نتیجه رسیدند که خوردن مقادیر بالاتر گوشت قرمز فرآوری شده با پیری سریعتر مغز در ناحیه شناخت جهانی (توانایی شناختی کلی) به میزان 1.61 سال به ازای هر وعده اضافی گوشت قرمز فرآوری شده در روز مرتبط است.
با هر وعده اضافی گوشت قرمز فرآوری شده، ناحیه حافظه کلامی 1.69 سال پیر می شد. حافظه کلامی به حافظه کلمات و زبان اشاره دارد.
ارتباط بین رژیم غذایی و زوال عقل:
کارشناسانی که در این مطالعه جدید شرکت نداشتند، می گویند یافته ها منطقی است.
دکتر جزمین دائو، متخصص مغز و اعصاب اطفال و بزرگسالان در بیمارستان کودکان و زنان میلر لانگ بیچ، کالیفرنیا، و مرکز پزشکی مموریالکر لانگ بیچ، به Healthline گفت: “جای تعجب نیست که گوشت های قرمز فرآوری شده می توانند بر سلامت مغز تأثیر منفی بگذارند. گوشت های قرمز فرآوری شده اغلب سرشار از چربی ها، سدیم و قندها هستند که از قبل مشخص شده است که اثرات نامطلوبی بر بدن دارند.”
“ما هنوز در مورد ارتباط رژیم غذایی و زوال عقل در حال یادگیری هستیم. بسیاری از مطالعات نشان می دهد که انتخاب های غذایی ما می تواند تا حد زیادی بر سلامت مغز ما تأثیر بگذارد. تغذیه سالم با بهبود در پردازش شناختی ما مرتبط است. برعکس، مصرف بیشتر غذاهای فوق فرآوری شده (آنهایی که دارای رنگهای مصنوعی یا مواد افزودنی و شربت ذرت با فروکتوز بالا هستند) میتواند به سلولهای مغزی آسیب برساند و باعث کاهش شناختی و زوال عقل شود.” دائو ادامه داد.
این مطالعه آخرین مورد در مجموعه ای رو به رشد از تحقیقاتی است که به بررسی اثرات سلامتی مصرف گوشت قرمز و گوشت قرمز فرآوری شده می پردازد.
دکتر دانا هونس، متخصص ارشد تغذیه در دانشکده بهداشت عمومی UCLA Fielding، به Healthline گفت: “این موضوع به خوبی شناخته شده است که گوشت قرمز و به ویژه گوشت های قرمز فرآوری شده بسیار التهاب زا هستند و با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری قلبی عروقی مرتبط هستند و همچنین ممکن است خطر ایجاد پلاک در مغز را که با زوال عقل و یا کاهش شناختی مرتبط است، افزایش دهند.”
“رابطه دیگری بین تری متیل آمین ان اکسید (TMAO) و ارتباط آن با افزایش پیشرفت زوال عقل و بیماری آلزایمر وجود دارد. محتوای سدیم بالاتر گوشت های قرمز فرآوری شده فشار خون را افزایش می دهد، جریان خون به مغز (پرفیوژن مغزی) را کاهش می دهد و به طور بالقوه منجر به زوال عقل عروقی می شود. بنابراین، با توجه به این ارتباطات شناخته شده قبلی، من اصلا تعجب نمی کنم.” هونس افزود.
آیا می توان گوشت قرمز خورد و همچنان سالم بود؟
برای کسانی که تصمیم به خوردن گوشت قرمز می گیرند، کارشناسان می گویند کاهش مقدار گوشت در رژیم غذایی می تواند شروع خوبی برای ارتقای سلامت شناختی باشد.
محققان دریافتند که جایگزین کردن یک وعده گوشت قرمز فرآوری شده در روز با یک وعده حبوبات یا آجیل با کاهش 19 درصدی خطر زوال عقل و همچنین 1.37 سال کاهش پیری شناختی مرتبط است.
جایگزین کردن یک وعده گوشت قرمز فرآوری شده با ماهی، خطر زوال عقل را 28 درصد و جایگزین کردن با مرغ خطر زوال عقل را 16 درصد کاهش داده است.
دکتر هدر ام. اسنایدر، معاون ارشد روابط پزشکی و علمی در انجمن آلزایمر، به Healthline گفت که رژیم غذایی که سلامت شناختی را ارتقا می دهد، همه چیز در مورد تعادل است. اسنایدر در این مطالعه شرکت نداشت.
اسنایدر گفت: “ما مدتهاست توصیه می کنیم که یک رژیم غذایی متعادل داشته باشیم – از جمله غذاهایی که کمتر فرآوری شده اند تا اطمینان حاصل شود که بدن ما مواد مغذی مورد نیاز را دریافت می کند – زیرا با کاهش خطر کاهش شناختی مرتبط بوده اند. با ادامه تحقیقات، ممکن است الگوهای غذایی دیگری را کشف کنیم که خطر ما را افزایش یا کاهش می دهد.”
“هیچ غذا یا ماده واحدی وجود ندارد که از طریق تحقیقات علمی دقیق نشان داده شده باشد که باعث ایجاد، افزایش خطر، پیشگیری، درمان یا درمان آلزایمر یا سایر زوال عقل ها شود. بعید است که یک غذا تأثیر قابل توجهی و مفیدی بر بیماری پیچیده ای مانند آلزایمر داشته باشد.” او ادامه داد.
دکتر مایکل وودوارد، استادیار پزشکی، مشاور پزشکی افتخاری برای زوال عقل استرالیا و رئیس تحقیقات مراقبت از سالمندان و کلینیک حافظه در Austin Health در ملبورن، استرالیا، به Healthline گفت که رژیم غذایی یک عامل مهم در سلامت شناختی است، اما گوشت قرمز تنها بخشی از پازل خطر زوال عقل است. وودوارد نیز در این مطالعه شرکت نداشت.
وودوارد گفت: “رژیم غذایی قطعا یک عامل محافظ در برابر کاهش شناختی است و برعکس، رژیم غذایی نامناسب شما را در معرض خطر بیشتری قرار می دهد. همچنین وزن، که می تواند با رژیم غذایی و ورزش مرتبط باشد.”
“اضافه وزن یک عامل خطر است. اگر می خواهید خطر ابتلا به کاهش شناختی را کاهش دهید، باید تا حد امکان از یک رژیم مدیترانه ای، بسیاری از سبزیجات، ماهی، حبوبات، آجیل، ترجیحاً گوشت سفید، مانند ماهی یا مرغ، روغن زیتون به عنوان روغن ترجیحی خود استفاده کنید. رژیم مدیترانه ای قطعا مفید است.” او خاطرنشان کرد.
“همه باید به رژیم غذایی خود نگاه کنند و بررسی کنند که چقدر با رژیم مدیترانه ای همخوانی دارد. البته مقداری گوشت قرمز در رژیم مدیترانه ای مجاز است، اما اگر مقادیر زیادی گوشت و مقادیر زیادی چربی و نشاسته همراه با آن مصرف می کنید، ممکن است چیزی باشد که باید به آن توجه کنید. من توصیه نمی کنم مردم به طور خودکار گوشت قرمز را از رژیم غذایی خود حذف کنند تا خطر کاهش شناختی خود را کاهش دهند. فکر نمی کنم اطلاعات کافی برای آن داشته باشیم. فکر می کنم ما باید به سلامت مغز به طور کلی نگاه کنیم، نه فقط مصرف گوشت قرمز.” وودوارد نتیجه گیری کرد.
نتیجه گیری:
انتظار می رود موارد زوال عقل در ایالات متحده تا سال 2060 دو برابر شود و به 1 میلیون مورد جدید در سال برسد و رژیم غذایی نامناسب به عنوان یک عامل خطر در نظر گرفته می شود.
تحقیقات نشان می دهد افرادی که بیشتر گوشت قرمز فرآوری شده مصرف می کنند، ممکن است در میان افرادی باشند که در معرض خطر افزایش زوال عقل قرار دارند.
در مطالعه ای بر روی بیش از 133000 نفر، افرادی که بیشترین میزان گوشت قرمز فرآوری شده را مصرف می کردند، در مقایسه با همسالان خود که کمترین میزان گوشت قرمز فرآوری شده را مصرف می کردند، 13 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به زوال عقل قرار داشتند.
جایگزین کردن یک وعده گوشت قرمز فرآوری شده در روز با آجیل، حبوبات یا ماهی به ترتیب با کاهش 19 درصدی و 28 درصدی خطر زوال عقل مرتبط بود.
منبع:healthline